Untukmu Syuhada

Assalamualaikum,

Lagu ni, seorang pakcik yang perkenalkan kepadaku. Masa tu, dia keluar bermusafir… cadangnya hanya sebulan lebih, tapi akhirnya terlajak sampai 2 bulan disebabkan tuntutan dakwah yang mendesaknya melakukan demikian.

Dekat-dekat tarikh balik, sekali airport tutup pulak sebab asap gunung berapi kat Iceland…

“Kalau ambik train, turun Spain.. lepastu fly dari sana boleh tak ye? Asap tak sampai sana lagi kan?” katanya.
“Tataulah. Airport kat south France pun asap dah sampai dah tu”, 
balasku.
“Tak kire, nak balik jugak. Ana sanggup balik naik kapal. Janji balik!”

HaHaHa!

Agaknya… tengah rindu pada isteri dan anak-anak yang ditinggalkan, dia pun nyanyi lagu ni sorang-sorang. HuHu.

Lirik Untukmu Syuhada – Izzatul Islam

Kehidupan bagaikan roda
Beribu zaman terus berputar
Namun satu tak akan pudar
Cahaya Allah tetap membahana

Majulah sahabat mulia
Berpisah bukan akhir segalanya
Lepas jiwa terbang mengangkasa
Cita kita tetap satu jua
Cita kita tetap satu jua

Walau raga meregang nyawa
Harta dunia tiada tersisa
Namun jiwa tetaplah satria
Takkan surut satu langkah jua

Debu-debu dan darah suci
Saksi nan tak terbantahkan lagi
Gunung lembah hutan dan samudra
Untuk Allah di atas segalanya

Tujuh awan bersuka ria
Sambut ruh suci menuju Rabbnya
Sahabat nantikan hadir kami
Kan menyusulmu sekejap lagi

Bidadari nan bermata jeli
Menyongsong dengan wajah berseri
Sahabat kami rela kau pergi
Jihad kita kan terus bersemi
Jalan ini takkan pernah henti

“Saya berharap di penghujung usia saya.. saya boleh pergi ke Gaza meskipun dengan kerusi roda untuk bergabung dalam barisan pejuang kemerdekaan Palestin menentang penjajah Zionis Israel. Saya berada di barisan depan, menembak musuh, kemudian Zionis Israel itu membalas dengan mengebom saya… saya meraih syahid di bumi Palestin.” – Dr. Yusuf Al-Qaradhawi, Qatar

AH
10 Jun 2010, 12.35 tengahari
Nice, France

0 Responses to “Untukmu Syuhada”


  • No Comments

Leave a Reply